Rondje cultuur

Zeg je Bergen, dan zeg je kunst en cultuur. De unieke omgeving en sfeer hebben voor veel inspiratie gezorgd. Kenmerkend voor de kunst in Bergen: de Bergense School. Een twintigste eeuwse kunststroming die zich typeerde door het expressionisme en kubisme. Laat je inspireren door de creativiteit, cultuur en kunst in de diverse musea en galeries. Bergen is dé plek om je onder te laten dompelen in kunst en cultuur. 

Hieronder lichten we graag de leukste kunstzinnige en culturele plekjes voor je uit.


Kunstenaars Centrum Bergen

Het KCB is gevestigd in Museum Kranenburgh waarmee de kunsten al ruim een eeuw nauw verbonden zijn. Naast het belang van de historie van de Bergense School krijgen de hedendaagse kunsten daar nu alle ondersteuning.

Meer informatie

Het Zeehuis

Het Zeehuis dateert uit 1908 en is het eerste van de drie 'koloniehuizen' in het toen jonge dorp Bergen aan Zee. Het werd gebouwd in opdracht van het Burgerweeshuis te Amsterdam en was bedoeld voor stadse 'bleekneusjes' om aan te sterken door de zon en zee. Sinds 1961 is het eigendom van het Nivon en functioneert het als Natuurvriendenhuis.

Meer informatie

Museum Het Sterkenhuis

Rond 1900 veranderde het boerendorp Bergen razendsnel. Er kwamen kunstenaars, toeristen en hotels. Hoe is het beeld van het oude dorpsleven bewaard gebleven? In Museum Het Sterkenhuis kun je je even wanen door het vroegere dorpsleven van Bergen.

Meer informatie

Park Meerwijk

Park Meerwijk werd aangelegd in 1918 en bebouwd met villa’s in de stijl van de Amsterdamse School. Deze expressionistische stroming in de bouwkunst gaf de architecten een grote mate van vrijheid bij het ontwerpen en baarde destijds internationaal opzien. Van de oorspronkelijke 17 panden zijn er 13 gaaf bewaard gebleven.

Meer informatie

Rondje om de Ruïnekerk

Ontdek monumenten rondom de Ruïnekerk zoals: 't Oude Raethuys, Het Huis met de Pilaren, Museum het Sterkenhuis, de kunstmarkt en natuurlijk de Ruïnekerk zelf. 

Meer informatie

Het Vredeskerkje

Het Vredeskerkje in Bergen aan Zee vormt al vanaf de oprichting in 1918 het religieuze-, maatschappelijke- en culturele middelpunt van het dorp.

Meer informatie