Musea in Bergen

Zin in een cultureel, historisch, interessant en leuk uitje? Bergen heeft een gevarieerd aanbod op het gebied van musea waarbij de geschiedenis opnieuw tot leven komt. Deze lichten we graag even uit!

Museum Kranenburgh

In Huize Kranenburgh ontmoeten kunst, cultuur en natuur elkaar. Het museum richt zich op moderne en hedendaagse kunst. Het museum werd gebouwd in 1882/1883 voor het echtpaar Jacob en Marie van Reenen-Völter. Jacob van Reenen was bijna 40 jaar burgemeester van Bergen. Na zijn dood kwam het huis in bezit van de gemeente en had het verschillende bestemmingen, tot het in 1993 ingericht werd als museum voor de Bergense (en andere) kunst.

Studio C vormt het educatief centrum van het museum, er worden verschillende creatieve workshops georganiseerd.

Meer informatie

Tentoonstellingen

Museum Kranenburgh presenteert vanaf april weer drie nieuwe tentoonstellingen. Van 7 april t/m 3 november 2024 zullen de volgende exposities te bewonderen zijn in Museum Kranenburgh:


In de rug van de zee
De tentoonstelling belicht het fascinerende lijnenspel van de duinen, het betoverende licht dat speelt met de zee en de lucht erboven, en het ritme van de bomen. Kunstenaars tonen hun diverse percepties en ervaringen van het landschap rond Bergen, wat resulteert in een rijke variëteit aan verbeeldingen en interpretaties.

Jan Roeland | Schilder in essentie
De tentoonstelling werpt een bijzonder licht op het werk van Jan Roeland, die meesterlijk alledaagse en schijnbaar eenvoudige objecten transformeert tot intense beelden. Zijn kunst nodigt uit tot een diepgaande observatie en laat zien hoe schoonheid schuilt in de alledaagse dingen om ons heen.

Harmen Brethouwer | Traditie als werkplaats
In deze tentoonstelling verkent Harmen Brethouwer op boeiende wijze twee rijke tradities: de verfijnde Japanse lakkunst en het eeuwenoude ambacht van klokkengieten. Zijn werk weeft samen wat ogenschijnlijk onverenigbaar is, en onthult zo nieuwe inzichten en perspectieven op beide ambachten.

Museum Het Sterkenhuis

In hartje Bergen ligt museum Het Sterkenhuis. Bewonder de boerenkeuken, of kom alles te weten over het rampjaar 1799. Het oude woonhuis uit het jaar 1655 werd door verschillende gezinnen bewoond. In 1913 verwierf de familie Sterken het vervallen pand in erfpacht van de gemeente en liet het restaureren onder architectuur van Maurits Plate. Twee jaar later vond de museumcollectie, die was bijeengebracht door Marie van Reenen-Völter, er zijn onderkomen, waarna het pand in 1918 werd teruggeschonken aan de gemeente. Rond 1900 veranderde het boerendorp Bergen razendsnel. Er kwamen kunstenaars, toeristen en hotels. In het museum is dit oude dorpsleven bewaard gebleven.

In Herenweg - terug op de kaart presenteert historisch museum Het Sterkenhuis vanaf 2 april de rijke geschiedenis van de Herenweg, de belangrijke verbinding tussen tal van plaatsen langs de Noord-Hollandse kust. Daarmee kijkt het museum over de dorpsgrenzen van Bergen naar de voetsporen van missionarissen, edelen, krijgslieden en kooplui, bollenboeren en toeristen.

Meer informatie

Museum Vliegveld Bergen

Museum Vliegveld Bergen is gevestigd in een bunker, waarin de geschiedenis van het vliegveld Bergen centraal staat. In 1937-1938 werd er in Bergen een militair vliegveld aangelegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het in gebruik genomen door de Luftwaffe en zijn er meerdere bunkers rondom het vliegveld gebouwd. Tot 2014 behield het vliegveld een militaire functie. Het museum bevat vele bijzondere objecten die het verhaal van het vliegveld in de periode 1940-1945 vertellen.

Meer informatie

Musea in Egmond

Naast het musea aanbod in Bergen, is er in de omgeving ook genoeg te beleven. Zo heeft Egmond ook fantastische musea. Breng een historisch bezoekje aan Museumhoeve Overslot of bezoek het voormalige tehuis voor oud-zeelieden Museum Prins Hendrik de Zeevaarder. Ontdek de historie van de drie Egmonden in het Museum van Egmond, bezoek Afie's Nobelhuis voor een mix van de Efteling, Kabouterland en Alice in wonderland of kom langs bij het indrukwekkende Bunkermuseum 'Jansje Schong'.

Meer informatie

Musea in Alkmaar

Ook in Alkmaar is er een gevarieerd aanbod van musea voor jong en oud. Wat dacht je van het Stedelijk Museum, dé plek waar het verleden van Alkmaar terug tot leven komt. Bezoek het Hollands Kaasmuseum, het Beatles Museum of Biermuseum de Boom. In Museummolen Schermerhorn krijg je precies te zien hoe de molen werkt en Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. 

Meer informatie